Hondentrimsalon Mariska

gevestigd in de Hondenkappers bij Belinda

Levenscyclus

De levenscyclus van een haar verloopt van groeifase, overgangsfase en rustfase naar de fase van het rijp worden van een haar.

Deze cyclus is voor elk type haar gelijk. De levensduur van de haren verschilt wel per hond en ras. Kortharige vachten hebben een korte levensduur, hierdoor verharen kortharen dan ook bijna het hele jaar door. Langharige honden hebben vaak haren met een levensduur die kan oplopen tot enkele jaren.

Verzorging

Tijdens de behandeling verzorgen we de vacht en indien nodig en als de hond het toelaat de gehoorgangen, de nagels, het gebit en de anaal klieren (dit alleen op verzoek).

Tevens gaan de honden bij ons uitgebreid in bad en worden ze minstens 2x gewassen met de juiste shampoo die bij de kleur van de vacht en de conditie van de huid past.

(foto:Schotse Collie Jason in bad) 

 

Plukken / Strippen van de ruwharige vacht: dit zijn veel terriër rassen. Ze hebben hulp nodig bij het wisselen van de oude in de nieuwe vacht. Dit kan 2x per jaar we plukken de oude dekharen om de nieuwe ruimte te geven, dit gebeurd met de hand. De hond behoud hierbij zijn onderwol. Eventueel is het ook mogelijk uw hond te laten strippen dit betekend dat uw hond om de 3 a 4 maanden een behandeling nodig heeft. Bij het strippen bestaat de vacht uit 3 lagen. De onderwol, een korte onderlaag en de lange dekharen. Alleen de bovenste laag wordt geplukt. De hond behoud 2 lagen van zijn vacht.

Ontwollen: dit word vaak gedaan bij kortharige en halflang harige rassen. Ontwollen word gedaan om de loszittende ondervacht te verwijderen. De hond wordt eerst 2x uitgebreid gewassen en bij de tweede wasbeurt laten we de shampoo goed in de vacht trekken zodat de wol zich vol zuigt en zwaarder wordt zodat ze makkelijker loskomt. Hierna wordt de hond geföhnd ook wel waterblazer. Tijdens het föhnen wordt de hond met daarvoor bestemd materiaal geborsteld of gekamd.

Scheren: bij scheren maak je gebruik van een tondeuse om de vacht in te korten. Dit kan op elke gewenste lengte. Vaak denken mensen dat bij scheren de hond helemaal kaal wordt, maar de scheerkoppen variëren van lengte 1mm (kaal) tot 16 mm. Door middel van de lengte van de scheerkop wordt de lengte van de vacht bepaald. Scheren heeft het zelfde effect als knippen. Scheren is het inkorten van de vacht maar dan elektrisch.

Effileren: Effileren is het uitdunnen en modelleren van de vacht, hierbij gebruiken we een effileerschaar. Deze schaar bestaat uit twee bladen waarvan een of twee getand zijn. Hierdoor krijgt de vacht een natuurlijker effect.

Knippen: Knippen is het inkorten van de vacht met behulp van een schaar met rechte bladen.